Afzinken Maasdeltatunnel

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Automatische forecast met stroming- en saliniteitvoorspellingen
Opdrachtgever:
Baak BBV
Locatie:
Het Scheur, Vlaardingen
Datum:
2023

Voorspelling van stroming en saliniteit

Als onderdeel van de Blankenburgverbinding is de Maasdeltatunnel aangelegd in het Scheur. Na een mislukte afzinkpoging van het tweede tunnelelement in het voorjaar van 2023 is Svašek Hydraulics gevraagd om stroming en saliniteit in het Scheur te analyseren en voorspellingen hiervan te leveren om het tunnelelement bij een nieuwe poging in het najaar succesvol tot de bodem af te zinken.

De Maasdeltatunnel bestaat uit twee tunnelelementen, die beiden worden afgezonken in een gebaggerde sleuf in de bodem van het Scheur. Waar het eerste tunnelelement met succes is afgezonken bij de eerste poging in het voorjaar van 2023, is dit niet gelukt met het grotere tweede tunnelelement. Daarop is door BAAK BBV een uitgebreide meetcampagne uitgevoerd, met als doel beter begrip van de stroming en saliniteit op deze locatie te verkrijgen.

Dit was nodig, omdat de stroming in het Scheur een complex samenspel is van de zoete rivierafvoer vanaf de Nieuwe Maas en het zoute zeewater met getijbeweging vanuit de Noordzee. Ook heeft de wind significante invloed op de stroming en dynamiek van de zouttong op deze locatie.

Svašek heeft met het Operationeel Stromingsmodel Rotterdam (OSR) de stroming en saliniteit berekend. Op basis van de meetcampagne is het hoge resolutie 3D model gevalideerd voor de locatie in het Scheur. Hieruit bleek dat modelresultaten goed overeenkomen met de metingen, zowel voor stroming als voor saliniteit.

Met het model is een automatische forecast opgezet, die twee keer per dag een nieuwe voorspelling leverde aan het afzinkteam van BAAK BBV. Op basis van deze voorspellingen konden zij beoordelen of de stromings- en saliniteitcondities gunstig genoeg waren om het tunnelelement veilig af te zinken. Op 6 november 2023 was dit het geval, en is het tunnelelement succesvol afgezonken.

© Luchtfoto: RWS / Blankenburgverbinding

Meer weten?

Neem contact op met Sam Bom.

Sam Bom

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP